Wednesday, July 15, 2015

Glucose tolerance test :normal result :)

Assalamualaikum..

Test gula...minum air gula...benda yang paling aku tak gemar bila pregnant...first pregnancy aku sampai 25w je..terbersalinkan twin awal, so tak kena minum..masa peknenkan muna, aku kene minum masa dah dekat2 nak bersalin...sbb berat aku naik..biase lah, masa tu lepas raya tahun 2012..hehe



Takde kencing manis... sia2 je minum sebab 2 hr lepas tu kalau tak silap, dah beranak dah..

Pregnancy 2015 ni..kene minum awal, masa 7 bulan atau sebelum, nurse suruh buat mogtt ni tp aku duk delay2.malas weh! Last2 nurse buat aku cuak, die cerita pasal komplikasi and what not..terus aku buat.



Aku buat kat hospital sebab kat klinik takde kemudahan makmal ni. Sekali result keluar...aku hampir2 kene kencing manis. Sbb bacaan 7.7.. kalau 7.8 tu konfem kene..so doc pantau kenaikan berat aku..kalau naik byk aku kena repeat test. Gulp!

Tiba kat klinik pulak, nurse tak puas ati sebab kalau nak diikutkan dah kencing manis dah T_T. Tapi sebab nurse takde kuasa nak komen lebih2, so dia akur je la ngan keputusan doktor dr hospital.

Tapiii dia ngan kawan dia duk bebel depan aku,.saje je tau.. "apelaa doktor ni, bahaya la untuk si ibu" blablabla , sebab derang yakin aku ada diabetis. Risau jugak aku masa tu. Tapi aku fikir takpelah since aku takde simptom2 org yg ade diabetis.. ceh. Konfiden..aku cuba nak buat kat private clinic tp takde kat area betong or lubok antu masa tu! Or aku yg tak jumpa..yang ade klinik2 biasa je.

Masa pun berlalu..aku pun balik ke kampung papamuna..follow up pulak kat sini..sebab aku lom beranak kan..so kena la pegi checkup yang seminggu sekali tu..sekali aku kena jumpa doktor sebab berat aku statik untuk 3 kali checkup...doktor pun perasan kenapa aku tak repeat mogtt sbb dia nak buat birth plan untuk aku..dia kata kalau aku ade diabetis aku takleh bersalin lebih due..

pulak dah..dia suggest aku repeat test gula..masa tu nak masuk 39 minggu gak. Dia tak paksa, tapi untuk kebaikan baby, aku pun akur la.

Dia tanya aku, ade minum tak lepas mogtt sebelum ni..memang aku ade minum air mineral..masa muna dulu pun aku minum gak. Hehe! Dah diorg kate boleh..aku minum la..sebotol mineral kecik tu aku minum. Doktor cakap tak valid laa result tu..kalau seteguk je still ok..aisehh.

Finee..kali ni lepas aku minum je aku tak minum ape2 pun. Berdebar tunggu result. Sebab aku takmo kena induce kalau lebih due :(



Bila tengok result, alhamdulillah, syukur.. aku tak expect result macam tu. Happynya..so doktor bagi extra 10 hari lepas edd..20hb julai +10hari. Kalau sampai 30 july belum bersalin, kena pegi hospital laa..

5hari berbaki sebelum edd. Sabar menanti..semoga anak dalam kandungan aku ni sihat,sempurna dan cute.dengan izinNya. Aminn.

No comments:

Post a Comment

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...