Sunday, March 31, 2013

Side income ;')






Bila ada majlis kat kampung, aku rasa akulah orang paling bz. Hehe..(statement taknak kalah tu..)

But seriusly, aku rasa nak fengsan~ sebab waktu nilah orang nak ambik baju, tak kurang jugak orang nak alter baju..pendekkan, kecikkan, tambah ini, buang itu (kat baju la kan, takkan kat muka korang kot ;p)

Baju2 ala kaftan tu semua alter,baju melayu baby tu, kawan aku suruh gunting..dia jahit..side income gak tu..dan, aku baru je selesai jahit sepasang kurung moden kepunyaan kakak ipar..fuhh !(-_=)

Ni lah side income aku..dan aku suka sangat sebab at least aku boleh bagi perkhidmatan kat orang yg memerlukan..

Tapi satu je ar, esok majlis pertunangan orang, aku nak pakai baju apeee? Huu..tak sempat buat baju sendiri (T_T)

Friday, March 29, 2013

Early dinner



Kadang2 tu kalau bz macammane pun, kena lah cari masa untuk berdua..ecewah ;p


Selalunya time papamuna hantar atau ambik dari tempat keje, kitorang mesti curi masa sikit..masa untuk berdua..hehe

Tapi pengaruh muna ni kuat betul..sebab papa n mama asyik terfikir dan risaukan muna je..risau kalau muna tercari2..mana papa n mama ni..

Alololo..

Wednesday, March 27, 2013

Roti nan garlic cheese


Late breakfast..lately ni asyik turun keje lambat je..ceceh macam bos2 pulak. Haip! Mohon disiplin sikit melissa.

Roti nan garlic cheese + teh tarik ais = happy stomach (^_^)

A little gift for motivation?


Mama dpt gift dari nestle ;) it's a small timer..aku rasa kegunaannya untuk masak..ye la, kadang2 kita perlu perap makanan, bakar, sejukkan dlm peti ais, rehatkan doh ke..semua ada tempoh masanya..

Tapi kalau kita masak simple2 je mane ada nak tunggu2 kan..that's why aku kata benda ni macam bagi motivasi je untuk masak makanan yang meriah sikit. Haha..

Kat website dear nestle ni ada macam2 resepi tunggu korang je nak cuba ke tak..ok fine, aku pun sama..hehe

Motivasi..sebab kalau tak pakai benda ni, macam rugi pulak. Erk?

Tuesday, March 26, 2013

Hibernating.. . .


Blog mamamuna ni hibernate jap..mama tengah cari mood untuk berblog..hehe.

See u in another entry..in shaa allah (^_~)

Wednesday, March 13, 2013

panda eye

kalau aku online, selalunya malam2..sebab muna dah tido...tapi, mesti besoknya aku akan dapat panda eyes!

oh dark circles..sangat tak cute ok..

aku surf, surf and surf tapi lupa nak update blog..eh, lupa ke buat-buat lupa? hee hee


muna on walker. tiut je muka dia kan? hehe..gambar ni lama dah...masa ni belum cukur jambul lagi..masa 5 bulan beberapa hari...

dear bloggie, im so sorry for being too occupied with other things! i'll come back to you when i'm err..less occupied, tq~

Friday, March 8, 2013

bad momma vol.3

solid food...



aku tau, no solid food before turning 6 months..

awalnya aku plan macam tu lah...tapi dah makneknya tak sabar dah nak bagi muna makan...macam mana la aku nak melarang kan..

mama was in a big dilemma u know, untuk tetap dengan pendirian sendiri, untuk kebaikan muna atau untuk menjaga hati orang tua..

pikir punya pikir, i just let it be...lagipun there shouldnt be any harm since it's only plain bubur nasi (yang sangat smooth texturenya) dan muna pun tak lama lagi dah 6 bulan.

kalau tanya muna...dia punya respon tu agak teruja lah, since baby this age memang camtu kot...but after some time, dia taknak makan sangat pun.....selamat...tapi aku ada beli ce.re.lac ber.as m.erah tu..yang tu pun mula-mula je dia nak, pastu dia reject jugak..btw, lepas checkup 5 months hari tu muna dah bertukar kepada susu d.utch b.aby..papamuna yang suggest aku ikut je..

so for now, just wait until the time comes, baru bagi solid food betul2 k~

Tuesday, March 5, 2013

Cukur Jambul Muna

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Pada 24 febuari yang lepas, berlansungnya majlis cukur jambul dan doa selamat si tecik yang bernama Muna Dalili ni..terus terang, aku tolong tengok je, serahkan pada yang pakar..cewah..

Sebenarnya kalau ikutkan aku ni, umur muna setahun baru aku nak buat kot, maklumlah takde bajet...huhu..lagipun aku n papamuna sangatlah clueless sebab ni kira first time dan tak tau macam mana nak start pun, luckily paknek (my FIL ler) kate nak sponsor..dan kakak2 ipar aku pun masing-masing nak tolong mana-mana yang patut..we're soo lucky.

majlis cukur jambul muna ni simple aje..yang paling basic kitorang buat, mengikut adat dan budaya belah papamuna lah..aqiqah...hurm, kena cari penaja lain la....ok tak kelakar ;p apepun, majlis simple ni sesuailah dengan kitorang ni..kalau nak buat grand2 pun kalau berhutang, susah jugak.. yang penting kita nak keberkatan tu..dan mengeratkan silaturrahim dalam keluarga.. kan..cliche, but true?

surat jemputan fotostat..hehe
kitorang pilih untuk hidangkan kuih instead of nasi cos untuk mengurangkan modal dan lebih senang..seminggu sebelum majlis, dah start dah buat kuih..sekali lagi, aku tolong tengok je...sambil sebelah tangan dukung muna, sambil tangkap gambar..fuh~ susah tu.

proses membuat kuih..

kuih...kuih...sebahagian dari kuih yang ada
250 semuanya..macam banyak pulak


untuk baju, tema ialah putih pink..(ada tema tu, tak boleh blah) baju mama n muna..buat sendiri je..yang papamuna punya baju raya tahun bila ntah..tau tak, sehari sebelum majlis baru aku buat baju muna..3 jam sebelum majlis, aku baru jahit butang baju dia..huhu..so bz la sejak dah keje ni.


haa, kalau bab ni, my pak n mak mertua yang handle..

bunga telur


ni peralatan untuk cukur jambul..simple je..takde bunga-bunga

sebelum orang berzikir, muna mengantuk sangat, dia tertido kat bahu papamuna...kesian nya dia..huhu..takpe, biar dia tido dulu..aku risau gak kalau dia nangis time nak cukur jambul tu..


lepas habis zikir, diorang panggil aku suruh bawak muna ke ruang tamu untuk cukur jambul..tapi muna still tido..aku macam kesian pulak nak kejut dia, dan takut sangat dia meragam sebab dia tak suka suasana riuh dan orang ramai..

tapi nak buat camne, takkan semua orang nak tunggu dia bangun kan, so aku pun slowly kejut dia dan dukung dia perlahan-lahan..syukur, muna tak nangis tengok orang ramai tiba-tiba

"ape diorang tengah buat ni? muna tengah bermimpi ke ni..tak pernah pun tengok orang-orang ni"





sebenarnya masa tengah gunting rambut muna tu, muna asyik nak menyambar gunting je..haha kelakar pun ada..yelah, muna kan dah besar..alert je mata dia tengok gunting tu.



masa tengah majlis tu aku tak perasan pun, sapa yang datang, yang aku tau, penuh rumah..malu ler nak tengok sana sini..haha..bila selesai tu, ramai orang dah balik, baru lah dapat bersosial sikit tanpa malu-malu ;p






muna pun nak bersosial gak..sampai terliur-liur je..kejap berdiri, kejap duduk..haha

muna in action

Thanks muna, sebab bagi kerjasama, majlis berjalan dengan lancar..alhamdulillah..


sayaaang dia ;'*



Saturday, March 2, 2013

Bebola udang galah





Malam ni makan ape? Kita makan bebola udang galah yang direbus..hehe..sedap mata memandang, sedap lagi dimakan~ ni kena mintak resepi dengan ibu mertuaku ni..

Till then, enjoy your dinner! I know i enjoyed mine. Burpp. Alhamdulillah ;)
My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...