Monday, December 22, 2014

Pisang goreng cheese

Assalamualaikum..

kali ni nak share aku punya pisang goreng cheese.. Sila jangan jeles. Hahaa




Ni yang aku buat. Hehe. Ok tipu, pisang tu beli. Aku just parut cheddar cheese n coklat cadbury.

Sebelum rasa, macam mengidam sangat2. Sebab dah banyak kali dengar orang cakap sedap. Tapiiii, bila aku makan tak sedap pon?

Maybe cheddar tak berapa sesuai kot. Ah, entahlah. Asalkan aku puas hati dah makan.hehe

Lepas ni makan pisang cicah sos je la. Ada jugak yang makan dengan kicap kan? Err, sedap ke?

Friday, December 19, 2014

Tom yam berminyak?

Assalamualaikum..

Lately ni aku asyik cerita pasal makanan je kan. Haha. Kali ni aku makan tom yam. Aku suka tom yam. Sebab macam sup2 je light tapi masam dan pedas. So konon macam healthy la. Memang la healthy kalau cara masak dia cara yang healthy.

So pagi tadi aku rasa macam nak makan tom yam.




Wow. Mangkuk besar gile. Yumm.




Aku order dengan telur dadar sekali, senang nak suap muna. Malas nak order lain, konfem tak abes.

Sekali aku rasa..aduii kenapa berminyak sangat ni. Kalau minyak dari ayam tu lain. Ni memang macam minyak masak dah tertumpah dalam tom yam tu. Haha. Telur dadar pon sangat berminyak. Huhu memamg stail tukang masak ni masak guna minyak yang banyak kot.

Tom yam ni memang macam2 je rasa dia, depends ngan air tangan tukang masak tu dan of course bahan-bahan yang dicampur dalam tu.

Favourite papamuna ialah tom yam. Kalau makan kat kedai memang susah cari tom yam yang perfect, since citarasa kita pun berbeza kan. Tapi kalau korang tanya aku, definitely aku tak suka tom yam yang berminyak macam ni.

Eh nape aku rase aku pernah blog pasal tom yam gak sebelum ni. Haha. Kalau aku yang masak ntah macam mana.

Sekian. Terpanjang pulak bebelan hari ni :)

Monday, December 15, 2014

Nasi ayam bala bala

Assalamualaikum..

Haii. Nak tepek gambar makanan lagi. Haha..




Sedapp sangat ayam dia. Rasa kicap manis2..sambal dia ok je..ulam pon fresh. Yumm

Muna asyik mintak je..sedap kot.

Location, enang sari cafe, samarahan.

Murah..tak ingat brape, rm6-7 camtu kot. K sekian sahaja review yg tahpape ni, zassss.

Sunday, December 14, 2014

Nasi pecel lele

Assalamualaikum..




Puas hati dapat makan nasi pecel lele harini..hehe

Kebetulan kitorang keluar tapi tak breakfast lagi..dah nak tengah hari dah pon. So carik nasik lar..hehe

Papamuna suggest makan kat pak somet ayam penyet kopitiam ni..sebab dari luar tengok macam best jer..

Tuah aku la dapat jumpa pecel lele kat kota samarahan ni. Boleh kata rare gak. Orang sini rata2 macam tak minat sangat dengan ikan keli.

Sedap woh..muna pon asyik mintak je. Saiz ikan pon sangat la besar. Memang puas hati. Harga pon ok sangat, below rm10.

Cakap pasal muna, hari ni dia genap 2 tahun 3 bulan.








No gadget for kids? Ala bia je la. Dia tengah susun puzzle. Pepandai laa kita nak hadkan. Eceh.

Burpp. Alhamdulillah :p

Saturday, December 13, 2014

Mengidam twin

Assalamualaikum..



Indahnya ciptaan Tuhan. Orang kate berangan tu percuma kan? Hehe

Aku bayangkan yg kakak tu muna..dan aku dah selamat lahirkan twin babies..alolololo~ comel!

Sesiapa yang kenal aku, ada yang tau aku pernah pregnantkan twin, sampai 25w, diorang nak keluar dari rahim aku.. Luna tsara, n Luna tuma' ninah...mama rindu sangat.

Ok taknak sedih2, nina n sara di syurga sekarang. Doakan adik2 kamu ye sayang2 mama.

Friday, December 12, 2014

Musim demam

Assalamualaikum..

Cuba la update sekejap dalam kesibukan..hehe macam aku sorg je yg sibuk :p

Muna pun baru je tido..sebelum ni dia demam..panas jugak, so mmg kena bawak gi klinik..nasib baik panas dia turun. Sekarang memang musim demam kot. Kat mana2 je dengar ada orang demam, tak kira besar ke kecik.huhu. Nasib baik aku belum demam. Tak mintak punn. Hehe. Alhamdulillah untuk kesihatan yang baik setakat ini.




Balik dari klinik, blanje budak demam makan kat kedai feveret dia, singapore chicken rice (scr).. Ceria je muka, tapi sebenarnya lemah, sebab kurang menyusu dan makan..




Tablet baru la katakan..asyik2 nak tengok boboiboy..layankan je la..budak demam..




Alolo..cian muna. Next time demam, nak cuba jerlum kan kepala muna dengan air asam jawa. Walaupun aku blur apa maksud jerlum. Haha. Tengok komen kawan kat fb..dan ada kawan sorang lagi suggest minum air zam2..

Insyaallah nanti boleh cuba. Sekian coretan orang yang tengah sibuk :D

Sunday, December 7, 2014

muna's new toy

Assalamualaikum...

Mamamuna teruja je wat entry ni sebab first time ni ha wat entry guna tablet. Haha.

Akhirnya aku beli jugak tablet untuk muna..aku rasa sekarang masa yg sesuai. he he.  murah je..memang untuk bebudak. belakang ada gamba hello kitty. cover pon kaler pink.



aku tengok muna dapat nyanyi abc lepas tengok kat youtube beberap kali..maybe dia dapat belajar benda lain jugak guna tablet ni. hopefully!


Friday, November 14, 2014

Hi :)

Assalamualaikum...

Hari ni hari yang baik. Hari jumaat, cuaca pon best, cerah, baru lepas huj an.

Today my little sweetheart turns 2 tahun 2 bulan




Makin besar, makin berakal, makin kuat merajuk jugak!

Dan..yang paling best..today i turn 28!!! Happy birthday to me.. Makin dekat 3 series..gulp.

Semoga aku dpt apa yg aku inginkan. Dunia akhirat. Aminnnn

Monday, November 10, 2014

Asingkan tempat tidur anak

Assalamualaikum..

Jumaat akan datang ni muna genap dua tahun dua bulan. Macam potty train gak, tetiba datang seru nak asingkan tempat tido muna. Asing katil je la. Huhu. Mulakan langkah kecil dulu..huhu.

Sekarang ni aku still tinggal dgn mertua..so takde maknanya nak asing bilik. Mertua dah kasi extra bilik untuk menjahit pun dah kira untung. Takkan nak conquer 3 bilik sekali kot..hihii. Bagi aku muna kecik sangat lagi nak asing bilik..kadang2 malam mintak susu. Kadang2 tak.

Ni tengah hari tadi, first attempt




Malam2 ni agak susah sikit sebab dia dah biasa tido tengah2. Manja2.. So mmg dia tak bersedia nak tido tepi dinding. Sikit2 dia naik atas katil aku n cakap " muna nak tido sinii"

Huhuu.





Bila dah tido baru la aku apaknya alih dia ke katil dia sendiri..so far ok..taktau la sampi esok pagi ok tak. Nanti update lagi.

Tapi tersentuh jugak la hati mak2 ni bila dia merenung tepat ka dalam anak mata kita n tanya " kenapa mama taknak geng muna lagi..."

Alololo. Sayu laa pulak. Dia selalu tanya soalan lebih kurang camtu..

"kenapa mama tak dukung muna..?" kalau aku senyap2 bancuh susu dia. Sebab biasanya dia nak aku dukung sambil bancuh susu..

"kenapa mama marah muna..?"

"kenapa mama mandi sorang..?"

Dan banyakkk lagi.

Mengada kan mamamuna ni..ni baru asing katil sebelah2 je dah rinduu. Tapi tak dapat dinafikan...memang selesa sikit.. Hurreyhh!

Aku harap aku boleh lelap lepas post entry ni. Nanite!

Tuesday, October 28, 2014

Reflection

Assalamualaikum..

Saje nak share something. Macam best je.




"what you see in the world around you is a reflection of who you really are"

So i encountered some people yang always have negative thoughts in their wandering minds.

Cane nak happy kalau fikir negative..buruk sangka? Taknak happy ke? Kalau taknak happy untuk orang lain, at least be happy for yourself..

Aku memang percaya yang happiness is a state of mind. Oklah cakap banyak pun tak guna. Rambut sama hitam. Tapi hati lain lain. Terima je la kan. Senang cerita diam lebih bagus~

Sunday, October 19, 2014

Potty train part 2

Assalamualaikum..

Hari ni hari ke 24 aku start train muna untuk tidak pakai diaper di siang hari. Tajuk memang potty train, tapi aku tak beli pon 'potty' untuk 'train' muna.

Yang tak tau ape tu potty..ni dia:





Perkembangan selama lebih tiga minggu ni agak memberansangkan, sebab walaupun dia pakai diapers sebab dah waktu tidur dia still mencangkung n mintak kebenaran untuk buang air kecil..

Ada satu hari tu dia demam..dia tetap nak berak kat jamban. Jamban kampung biasalah, jenis cangkung je, memang aku kene pegang la ketiak dia sampai selesai dia buang air besar. Huhuu.

Tapi....tetap ada waktunya dia tak sempat bagitau aku dia dah kencing baru bagitau. So aku kena selalu pantau. Maksudnya tanya, "muna nak kemeh sik?"



Yang kat mulut tu tatau la bila nak buang. Haihs.

Friday, October 17, 2014

Picky eater

Assalamualaikum..

(Publish entry yang lama duk kat draft)

Muna ni jenis yang lambat tumbuh gigi..umur 11 bulan baru nak tumbuh gigi dua batang kat bawah. Hihi.

Lepas tu gigi dia tumbuh la secara ber peringkat..aku dah tak ingat sangat mana dulu tapi yang pasti mesti dua batang sekaligus. Cuma geraham dia pegi tumbuh 4 batang serentak..huhu..masa tu ragam muna pon memang boleh tahan la..

Now at almost 2y1m, gigi depan dah penuh, senang dia nak makan. Bestnyer.. Tp perangai picky eater tu tetap ade la.






Suka tengok dia kunyah2 makanan. Hehe. Dahla penggeli. Sikit je salah, termakan cebisan kertas halus pun dah nak termuntah macam ape je bunyinya.



Ngade kan. Macam dah besar je.





Mula2 pakai sudu..tapi macam susah sangat je.





Hurmm nak makan aper ye...





Popcorn pon sedapp..




Choki choki anyone?




Ok dah kenyang. Nak gi mane pasni mama?




Adoii, makan pon bawak teddy bear.




Macam mak datin je gayanya. Haha..


Kenapalah mak kau ni tak picky eater yer. Dapat la slim sikit. Hewhew. Kbyee

Thursday, October 16, 2014

Banyak cakap

Assalamualaikum..

Update pasal muna. Budak kecik yang makin petah bercakap. Semalam dia 2y1m1d.

Situasi 1:

Aku tengah berborak dengan bapak mertua..dia cakap kakak ipar aku takde kat rumah..aku gitau la oh, dia bawak atiq pergi hospital.

Then muna tanya

"kenapa abang atiq pegi hospital mak?"
"sebab abang atiq tak sihat"
" kenapa abang atiq tak sihat? Dia demam ke?"

Situasi 2

Aku ngan dia baru lepas mandi. Ye, kitorang mandi sesama kadang2. Aku ambik baju. Then dia cakap:

"mak kenapa ambik baju ni? Tak cantik. Nanti orang mengata pulak (anok)"

Situasi 3

Aku ngan muna tengah tengok tv. Ade sorang dato' ni main ipad. Aku bagitau muna, ha tu muna ipad. Nanti mama belikan muna ye. (cadang nak beli sebab dia selalu kacau aku pegang fon. Memang aku tak dapat nak pegang fon lansung)

Then muna cakap:

"taknak lah besa macamtu. Nak yang kecik je"

Hmmm. Kakak ipar aku cakap, muna ni umur baru 2 tahun, tapi cakap dah macam org tua. Hihihihi.

Syukur alhamdulillah untuk ini. Aku doakan muna membesar dengan sihat dan jadi anak yamg solehah dah bijak pandai. Aminnnn.

Monday, October 6, 2014

Muna's 2nd birthday

Assalamualaikum...

Kesinambungan entri [TEASER] muna's birthday dress.

My princess is now two! Wah cepat giler masa berlalu..rasa macam baru haritu je celebrate birthday yang pertama..huhu



Tahun lepas ada la jugak masak2 n prepare backdrop yang walaupun tu. Hehe. Tahun ni rasa malas la pulak..bz sikit. Tapi tetap nak muna bergambar ngan kek.

Baju yang muna pakai ni, pagi tu jugak aku jahit, masa dia tengah tido. Naseb baik siap! Haha














Bukan main lagi eh..dia suka je semua dress yang aku buat untuk dia..selagi aku mampu jahit sendiri aku akan jahit sendiri je la..lebih puas hati.











Masa ni, dah malam..tunggu papamuna hantar kek..sebab dia ade keje kat luar so tak dapat join. Sobs..aku just panggil kazen2 muna untuk bagi meriah sikit la di mata muna..ade tukang nyanyi n makan kek n snacks sama2.

Dah dua tahun ni best sikit..dia excited sebab ade pegi birthday party kawan2 dia n dah tau nak nyanyi n tiup lilin..macam happy je aku tengok. Hihi




Susah jugak nak ambik gambar dia..duk goyang2 layan lagu birthday..haha





Sorry kualiti gambar memang terok.


P/s: baju dia ada perbezaan kan....dari entry teaser yang lepas? Aku pegi tetas balik lace yg aku jahit kat pinggang tu. Aku pon tatau kenapa. Haha.Headband dia tu ekceli aku beli bunga2 yang guna meter utk beli tu..aku just tambah getah kat belakang. Pon last minit punya idea.

Ok, dah ngantuk. Nanite~ thanks for reading :)



Sw33t dr3@ms....

Saturday, October 4, 2014

[TEASER] muna's birthday dress

Assalamualaikum..

Birthday muna dah lepas pun..hehe. Takde buat party ke ape..tapi dah aku suka wat dress dia, haruslah ada dress untuk birthday kan..hihi

Tu kite cerita nanti. Now nak tunjuk gambar masa fitting dress tu aritu..aritu birthday, aritu jugak mak jahit. Tapi dah lama pikir design dalam kepala. Haha.

Masa ni muna baru bangun dari nap tengah hari..tu yang sampai menguap tu..hihi. Tapi dia layankan aje maknya ni..muah2 syg dier..






















Ok..sekian saje untuk hari ini..nanti aku rajin aku wat entry untuk sesi tiup lilin..haha byee

Friday, October 3, 2014

Redha

Assalamualaikum..
salam jumaat hari penuh barakah.

Ehehe. Saje nak share ni. Dapat dari fb n google.






Apa2 pun, kena belajar jadi manusia yang redha dengan ketentuanNya..

(Peringatan untuk diri sendiri)

Kbye :)
My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...