Thursday, March 27, 2014

muna the kampung girl

hai. saya budak kampung.





mama saya suka ambik gambar. orang makan cucur pun dia sibuk ambik gambar.
tapi gambar sendiri tak nak pulak dia ambik ;p

saya SAYANG mak saya
kalau boleh saya nak jaga dia, lagipun saya kan kakak sulung, hehe.
kalau orang sakiti mak saya...

nanti saya PUKUL!

tau pun TAKUT...

hihi

Wednesday, March 26, 2014

[SEW] tie-dye fishtail hoodie

assalamualaikum..

tie-dye. 
sebenarnya dah lama jugak aku jahit baju ni, 
dalam bulan october tahun lepas..
dan muna pun dah banyak kali pakai.








kat kaki muna tu ialah garisan2 pen. sebab dia berseni  -.- "



fabrik ni aku dapat dari satu shawl yang orang bagi,
aku tak pakai
better buat baju muna

menarik kan? rasa nak cuba tak? hehe

Saturday, March 22, 2014

follow me

salam,

just nak share dengan korang 
aku punya instagram dengan pinterest...hihihi.
dah lama nak register 
tapiii


Thursday, March 20, 2014

oh mak, nenek panggil ~

bila muna dah pandai cakap, kadang2 dia panggil aku mak, kadang2 dia panggil aku cik (ikut kazen2 dia) 
-_-"



pagi tadi dia bangun awal, aku pulak tido lewat, so aku still nak tido..macam2 la dia buat n cakap. aku buat bodo je laa. sambil mata aku sebelah terbukak sikit memerhati gelagat dia.

aku ingat aku tak respon, dia nak tido balikla, rupanya tidak...tidak sama sekali..

last2 dia cakap "OH MAK, NENEK PANGGIL" (oh mak, nenek nunggah) sambil jari telunjuk di tuju ke pintu bilik.

terus aku dengar suara mak mertua aku...dia tak panggil aku pon..tapi aku terus segar dan tak rasa nak tido lagi.

huhu muna oh muna..setahun 6 bulan :)

[SEW] customized felt tee

salam, kesinambungan entri so called teaser: my first felt project tempoh hari...aku nak share la hasilnya kat sini.. nothing fancy ok. tapi for first timer macam aku ni mestilaa excited sket :D







bunga ni aku buat sendiri tau..free hand je..hihi





baju tu asalnya dari kain singlet yang aku jarang sangat pakai. kalau nak buang sayang, kain buruk pun dah banyak..so, tercetusnya nak buat baju gaun simple je untuk muna pakai di rumah..sekali dengan skirt, so tak payah 2-3 lapis..

alphabets tu aku lukis guna marker pen, terbalik, so kesan marker tinggal kat dalam. no tekap2...sebabnya nak simple, mengejar masa.

ok tak? 

ok lah kan, hasil kerja orang malas. hehehe. 

Thursday, March 13, 2014

[TEASER] my first felt project

salam.

aku dah buat sesuatu dengan kain felt ni
dan aku agak suka dengan hasilnya



dah lama aku pikir apa nak buat dengan felt yang aku beli kat daiso ni
lime gulung, rm 5, berbaloi~

stay tuned 

but dont expect too much, ok (^_^)

current obsession: embroidery

salam,

people close to me will acknowledge my love for sewing.
i am so eager to learn new things everyday (cehhh ;D)
 tips and tricks..new techniques..just about everything 

and right now i think i want to take it to the next level
say hello to....
embroidery!


my teacher's work. not mine ;p

but the thing is....
i didn't know it could be sooooooo challenging
especially when you do it manually (free hand)
just wait till i get the hang of it.

i have yet to learn how to operate the computerized embroidery sewing machine
(going through the manual)


about the machines (manual or computerized) 
who what when where which how
i'll share with you in another entry..

Wednesday, March 12, 2014

muna and her push car

sesi photoshoot dengan mama
berbekalkan cameraphone cap ayam
and a little bit of editing guna picasa
maka terjadilah satu sesi bergambar

padahal gambar ntahpape pun ;D

dah lama aku nak beli push car ni
tapi ah, lupa lupa lupa
disebabkan muna petite, so masih releven la kalau aku beli sekarang pun
suka tengok dia main

baju sponsored by mamayaya yang baik hati ;)









bukan senang sebenarnya nak ambik gambar muna ni.. dia tau aku ambik gambar dia. pastu, tiap kali aku snap, dia akan pegi kat aku dan nak tengok gambar dia. haihh (-.-)"
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
just like this: 


ade sape tak nak sponsor real photoshoot session pulak?
ngeee (>________<)

Tuesday, March 11, 2014

afternoon tea at grand margherita

assalamualaikum..

cerita dah lama, baru nak tempek sini..hehe. 
alkisahnya 25 feb yang lepas, 
aku temankan kawan aku ni pegi majlis taklimat kat hotel grand margherita..
ganti tempat former boss aku sebenarnya.

so just nak share gambar je.. makan free, laju je aku volunteer. haha


selfie..ni lah kebulatan aku sekarang.


kenal tak ni sape?




laksa sarawak yang superb..
banyak lagi makanan lain, malu pulak nak snap semuaaa. haha

dewan asajaya
seronok dapat jumpa geng ni. memang pecah perut dibuatnya..


hopefully we meet again, sometime (^_^)

Monday, March 10, 2014

yaya in baju kurung peplum by ilyamel

pehh...tajuk post mesti nak hover kan..."by ilyamel". tak boleh blah... :P
just nak buat kesinambungan entri teaser: for little yaya yang dulu kelmarin tu je..

inilah dia...si cute yaya yang vogue de vasss






kata mamanya..."Gaya model dah ada..tapi model sepak bola kottt..! alahai anak.."

.
.
.
.
.
.
.
.
 kalau nak tau, baju tu actually my 2nd attempt..
first attempt jadi camni:


ni lah kesannya bila masa potong tu aku menderhaka sikit, 
sebab aku pikir kain lycra kan stretchable, 
molek lah buat fit2 skit
tapii ternyata sangkaan ku meleset!


rupa asal macam kat atas ni...aku lekat ribbon dengan button tu kat pin 
so that senang nak alih..aku pun tak tau nape aku buat camtu -_-"
tapi mamayaya kata dah tertanggal la pulak..gam tu

tapi takpela puas hati jugak aku tengok  yaya pakai, 
lace kat pinggang tu aku bantai je apa yang ada..
takde kesempatan nak carik lace kat kedai..huhu

aku harap mamayaya puas hati lah ye dengan jahitan aku yang tak seberapa tu
"by ilyamel" 
#berangannakadalabelsendiri

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...