Thursday, November 26, 2015

muna dalili 3 tahun 2 bulan






assalamualaikum..

sambil menunggu ni, baguslah aku update blog. hehe...macam lama sangat tak share pasal si kakak muna.

sayang muna. aku bersyukur sebab hari2 boleh tengok dan main dengan dia..tengok dia membesar...hari2 ada je akal dia buat aku kagum. anything pasal anak sendiri memang menggembirakan.tak lupa jugak adam mirza..happiness!

sekarang ni aku menunggu khabar bestie aku si mimi ni jugak..dah beranak ke belum?? teruja dengar orang nak beranak..dia belum reply whatsapp pagi tadi. belum read. hopefully semua mudah, lancar dan selamat. amin..

hari ni jugak birthday bestie lagi sorang, naz. pregnant jugak, due mac. i pray for her jugak. semoga dipermudahkan segalanya ~

Wednesday, November 18, 2015

Salt n Sugar



assalamulaikum...

orang kata first impression tu penting. tapi masa ni jugak kita tak boleh biarkan diri kita ditipu dengan apa yang kita tengok.

biarlah kali ni jadi pengajaran untuk kesekian kalinya.

Tuesday, November 10, 2015

Tips Membeli Running Shoes

Assalmualaikum

Hai korang.

Hari ni aku excited sikit. mood nak shopping je. aku nak cari kasut untuk aku pulak. Ye lah, asyik beli kasut muna je, maknya nak jugak kasut baru! Teringin nak beli Running Shoe..yes, i really mean Running Shoe for Running! hee


Nak pilih jenis kasut sukan atau running shoes terbaik bukanlah perkara yang mudah lebih-lebih lagi kalau korang merupakan seorang pelari professional. haha. Untuk prestasi larian yang baik, korang memerlukan sepasang kasut larian atau running shoes yang betul-betul sesuai untuk kaki korang tu. 

Jom tengok beberapa tips berguna untuk pembelian the best running shoes;

1. Tapak Kasut

Pertama sekali, korang kena pilih kasut yang mempunyai bahagian tapak kasut yang benar-benar berkualiti dan mempunyai daya cengkaman yang kuat. Tapak kasut yang tidak berkualiti akan menyebabkan ia cepat haus dan membahayakan keselematan korang, okey?

2. Material

Tips kedua, please ambik tahu jenis material yang bersesuaian dengan jenis latihan korang. Dan pastikan kasut tersebut diperbuat daripada material yang berkualiti untuk menjamin jangka hayat kasut yang lebih panjang..gitu.

3. Lebar

Haaa, kenapa lebar kasut penting? Ini adalah untuk mengelakkan daripada kaki korang melecet. Terutama sekali bahagian hadapan kasut yang sempit boleh menyebabkan jari kaki korang melecet teruk. eeek tak nak!

4. Fleksible

Pastikan kasut tersebut cukup fleksible dan tidak terlalu keras untuk dipakai. Ia boleh menyebabkan korang berasa kurang selesa ketika memakainya dan mencederakan kaki korang yang comel tu.

5. Saiz

Sentiasa membeli kasut yang mempunyai saiz bertepatan dengan saiz kaki korang. Jangan pakai kasut bersaiz terlalu kecil atau terlalu besar. Ingat~ ukur saiz kasut di kaki sendiri!



6. Rekaan

Dan yang terakhir, pilih kasut dengan rekaan yang menarik. So, korang boleh pakai kasut tersebut untuk acara kasual yang lain. 2 in 1 tau..



Ok. dah tau kan cara nak pilih Running Shoe terbaik? dah klik ke belum link kat atas tu? we all know that online shopping is the best. Let's go shopping with ease ;)

Wednesday, October 28, 2015

Hidup Segan Mati Tak Mahu

Assalamualaikum,

segan nya nak post entry lagi. hehehe. haritu dah taip kat bloggeroid app, panjang lebar, pastu line slow lah pulak, jadi draft je kat dalam fon tu. tak ingat nak publish balik.

Lately ni sangat la sibuk. sejak menguruskan bisnes online (cewahh) memang bz memanjang...mana nak edit gambar lagi, nak post kat ig la fb la..huhu.kalau line laju takpe la jugak.

eh tapi ade jugak perkembangan line kat rumah aku (kuarters) kat lubok antu ni. dulu tak dapat online lansung ok! sekarang dapat la jugak 2 bar dan edge. aku guna digi sekarang. memang dalam kepala otak aku asyik terbayang si gemuk kuning ' i will follow uu'...hahaha..

syukurrr alhamdulillah. dapat jugak aku online! tu pun quota 1.5 gb untuk sebulan tak sampai sebulan aku guna. dah habes.

erkk kalau dah selalu online tu nape payah sangat nak update blog eh? patutkah aku delete je blog ni? senang cerita kan....kalau letak gambar pun gambar ulang tayang yang dah upoad kat ig. apa guna?

tapiiii aku memag minat blogging dari dulu2 lagi. walaupun takde orang baca..hiks

blog ni memang dah macam hidup segan mati tak mahu. tapi takpelah, aku taknak lah delete, biarlah blog ni jadi tempat aku bermonolog tentang kisah kehidupan aku..biarlah~


Sunday, September 27, 2015

Majlis Doa Selamat Adam Mirza

Assalamualaikum...

hai. kemvali bersiaran. hehe. pejam celik pejam celik dah nak habis cuti bersalin aku. 90 hari..sabtu ni aku dah nak kene balik lubok antu..isnin dah kerja. sure kerja menimbun!

ok nak cerita pasal doa selamat Adam. mula2 kitorg nak buat majlis pada 13 hb september.. hari ahad..kira nak celebrate sekali hari jadi kak muna..14 sept.. alih2 bapak mertua cakap, tak boleh pulak buat pada tarikh tu..sebab ada majlis orang kahwin pulak..boleh tu boleh buat..tapi nanti tak seronok la kan. kurang orang datcang sebab nak kena pegi majlis nikah tu lagi.

so kitorang ambik keputusan untuk percepatkan je majlis doa selamat ni..6 hb sept..






tepung tawar..



putih dahi aku..hihi..



masa dia selamat muna dulu kitorang hidang kuih muih..masa adam ni kitorang ada rezeki lebih sikit, hidang nasi..



ramai orang yang datang. tapi aku taktau sangat sebab aku duduk dlm bilik je..teman adam tido...sampai la sesi cukur jambul..



tak sempat ambik gambar semua lauk.. papamuna dengan adik beradik, kazen2 yang masak..tengah malam tu..gambar jeruk kedondong je aku sempat ambik gambar sebab dah prepare awal..hehe..

nasi tomato..nasi putih..daging kari berkerisik, ayam masak merah, sayur umbut dgn air sunquick mango..antara menu haritu..nyumss.



goodie bags ni untuk orang2 berzikir, dan urusetia2 lain yang tolong melancarkan majlis..termasuk yang basuh pinggan..terima kasih banyak2.





antara isi goodie bag tu..sapu tangan...kuih apam polkadot..gula2+jajan, air kotak. last minit punya cerita..ye la majlis diawalkan seminggu dan aku ade masa 2-3 hari je masa tu..alhamdulillah lancar semuanya.

btw..baju kitorang sepatutnya jadi baju raya, tapi blun siap masa tu..aku punya from bellaammara. berebut2 beli sebab tengok sekali terus jatuh cinta..lama dah beli maybe takde lagi kot sekarang.



baju muna pulak, macam biasa la..aku yang buat..tp kali ni kawan aku yang jahit..sebab aku duk lubok antu n tengah sarat..bunga tu aku tambah last minit jugak. ala tak susah pun.



recycle je headband muna masa birthday dia yang ke 2 tahun dulu. hehehe.

syukur alhamdulillah. terima kasih pada yang sudi datang memeriahkan majlis yang tak seberapa ni...maaf atas kekurangan ya!

terutama sekali, in laws aku yang bertungkus lumus men'jadi'kan majlis ni. hanya Allah s.w.t yang dapat membalas jasa kalian. dalam kesederhanaan..aku sangat berpuas hati, aku happy :)

Thursday, August 27, 2015

checkup adam sebulan

assalamualaikum...

hari selasa yang lepas kitorang bawak Adam untuk checkup sebulan..tapi masa tu Adam dah 35 hari umur dia. macam biasa semua. berat Adam dah 4.95kg. hampir 5 kg! boleh tahan ye anak mak ni :)



asal ambik gambar dia, mesti tengah tido. hehe. nanti la tunggu dia besar sikit sure banyak gambar..macam kakaknya..




tengok..sporting pulak kak muna kali ni. manis sangat senyuman tu. aku pulak masih berpantang hari ke 35. macam masa berpantang dengan muna dulu..aku ambik 39 hari je.. atas nasihat mil aku. sebab anak dh 4 katanya. aku memang suka la kan..tak payah pantang lama2. ni pun aku dah ngelat2 dah.



ni namanya air masak/ periuk. sebelum direbus..



lepas dah rebus..jadi coklat kehitaman. ya...silakan minum. haha..

menaip dengan mata memgantuk, sekian

ZZzzzzzZ

Wednesday, August 12, 2015

Byilyamel

Assalamualaikum...

Dan bermulalah langkah aku ke dalam dunia perniagaan. Cop! Sambungan entry saat Adam melihat dunia tu kemudian ye. Bukan senang nak taip panjang2 dengan hanya menggunakan smartphone.

Aku dah lama jugak simpan angan2 nak berniaga. Sebelum ni aku menjahit je. Tapi kira berniaga jugak kan. Tapi bidang lain. Menawarkan perkhidmatan. Kali ni aku cuba retail pulak lah.

Aku still minat nak menjahit. Tapi memandangkan Ada baby baru..dan aku pun tinggal nun jauh kat lubok antu..so terpaksaaa tangguhkan dulu.

Dan orang kata kalau kita nak buat sesuatu tu, buatlah apa yang kita minat. Aku n papamuna dah sepakat nak jual tshirt..tshirt rockband dan lain2. dia handle bahagian dewasa..aku kanak2.










Aku tengah dalam proses nak ambik gambar dan upload satu persatu kat dalam ig @byilyamel. Pergilah usha ye. Lagi bagus folo terus..jangan malu2..

Sunday, August 9, 2015

Saat Adam Melihat Dunia..part 1

Assalamualaikum..

Hari ni adam berusia 19 hari. Syukur Alhamdulillah..sekarang aku dapat dakap Adam Mirza, anak yang aku kandung selama 40 minggu. Adam anak keempat aku. Dia ada 3 orang kakak, Ninah, Tsara dan Muna. Tapi Ninah &Tsara tunggu kami di syurga.

Ditakdirkan pada pagi hari selasa, 21 july 2015, syawal kelima..pada usia kandungan 40 minggu 1 hari, Adam selamat dilahirkan secara cesarean.

Apa, cesaerean?

Yep, czer kali kedua. Kali pertama dulu ialah masa melahirkan kembar tak cukup bulan Ninah & Tsara..lama dah, tahun 2009. Pastu 2012, Muna lahir secara normal (vbac).

Czer dulu emergency. Kali ni semi emergency. Aku memang tak jangka dan taknak pun kene operate. Tapi Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk aku. Ok marilah aku cerita detik kelahiran Adam ke dunia...




Belanja gamba Adam satu. Hihi

19 july, Syawal ketiga, Ahad.

Aku masih macam biasa..(maksudnya macam kebiasaan sepanjang pregnancy..boleh dikatakan satu perjalanan yang mudah. Alahan tu biasa je mual2 n tanda2 hamil biasa pada trimester pertama..tak sampai muntah2. selain tu, kali ni badan aku gemuk sikit dari biasa..sejak awal tau, bukan kenaikan mendadak..memang rasa lah berat sangat badan. Tak sempat nak kuruskan badan dulu sebab aku nak baby tahun 2015. Hehe.)

Sepanjang pregnancy kali ni aku aktif. Malam raya ketiga ni sempat aku pergi beraya ke rumah jiran sebelah..jiran aku ni masak mee jawa..dia ajak aku makan tapi malu la..hihi..aku minum air gas..tak tahan laa nak tengok je sebab air tu sgt sejuk n sedap. Lepastu sambung jalan umah kakak ipar..makan kek lapis india puas2..aku suka kek ni sebab ade cadbury..balik umah pulak sambung makan nasi dengan ayam masak merah..pastu terkejut aku tgk ada mee jawa jiran sebelah tu hantar...macam tau2 je isi hati aku..rezeki..alhamdulillah..bila pregnant, cakap je nak makan apa..ramai orang nak sedekah. Seronok!

20 july, Syawal keempat, Isnin

6:00 a.m

Aku bangun pagi, pegi toilet, ada turun tanda. Lendir bercampur darah. Sebenarnya malam masa tengah tido aku ada terbangun2..ada jugak rasa macam contraction yang sangat mild..Braxton hicks kot..aku memang tunggu saat ni. Lagipun aku dah cukup 40w. Tak sabar nak beranak. Excited aku bagitau papamuna, jommm pegi hospital~

8:30 a.m

Sampai ke hospital. Bapak mertua ikut sekali hantar. Sempat singgah mekdi, alas perut..hehe. sampai hospital..mula2 pegi register. Tak tau pulak ambik masa yang sangatt lama. Sian pulak bapak mertua aku, lama sangat tunggu. Huhu. Aku pun belum rasa sakit..sebab tu lama kot. Nak kata ramai tak jugak. Mungkin doktor tak ramai. Yelah kan masih mood raya. Masa ni lepas buat ctg, cek jalan dah 3cm. Mula2 doc muda perempuan cek. Lega lah aku. Tapi dia tak jumpa jalan lah pulak! So dia panggil doktor lelaki india ni..hurmm nasib tak sakit. Masa ni la diorg tanya history..pastu mulalah cerita yang tak berapa best..kemungkinan aku tak boleh beranak normal. Huh!

11:00 a.m

Tunggu turn untuk discan..doktor suspek baby besar..macrosomic kalau tak silap aku dengar. 3 kali aku discan. 2 orang doktor pakar n doktor lelaki tadi scan sebab diorang nak pastikan anggaran berat baby. Semua dapat lebih kurang 3.88kg. Kalau diorang tekan2 perut, maybe tak kurang 3.6kg gitu. Tapi still, semua tu anggaran. Dia plus minus 500g. Maybe 3.2-3.3kg je, mungkin jugak boleh sampai 4.3kg!

Kat sinilah masalahnya. Doc pakar dah pujuk aku untuk czer. Tapi aku berkeras nak normal je sebab aku agak konfiden dapat beranak normal sebab ada pengalaman vbac masa muna dulu..maaih aku ingat..mula2 doc tak galakkan sebab ada previous scar..tp berjaya jugak. Dgn izin Allah swt. Sejujurnya aku dah agak down masa ni sebab dengar macam2 risiko doc sebut. Sebab kali ni lain. Lebih berisiko sebab baby besar. Muna dulu 2.8kg je. Kalau korang folo cite beranakkan muna dulu, aku memang pangkah la czer ni. Siap ada entri 'not another csect please'..

Tapi doc2 duk brainwash aku. Eh macam2 je. Kepala baby tersangkut lah, baby lemas lah, bahu patah lah, oksigen tak sampai ke otak n baby mungkin ada masalah otak sebab oksigen tak sampai lah..isk..bukan aku menidakkan semua tu..memang boleh berlaku. Aku dalam dilema dah tapi seboleh2nya aku nafikan. Aku rasa aku mampu sebab aku ada tulang pinggul yang besar. Doc pakar pun dah pastikan..kepala baby memang agak besar tapi dapat lalu..haha mcm lawak pulak ayat aku. Masalahnya bahu baby mungkin boleh sangkut..banyak kemungkinan. Tapi aku tetap nak beranak normal. aku agak konfiden. Doc cakap risiko untuk scar lama tu koyak masih sama. Alaa masa muna dulu pun korang cakap camtu. Bisik hati kecik aku.

Basically aku yakin aku dapat melahirkan secara normal sebab muna berjaya dilahirkan normal tanpa komplikasi.

3:00pm

Akhirnya...settle rundingan dan aku dapat katil kat ward. Tak sabarr nak beranak! Lega rasa dapat duduk relax..baring2. Btw aku bersalin kat hospital kerajaan..so aku suruh papamuna n bapak mertua aku balik dulu..aku dah biasa sorang2..nanti masa melawat papamuna datang lah melawat.

5:30 pm

Sebelah katil aku, tak sempat tanya nama, dia bersalin kali ketiga..first dia normal, 2nd czer n sekarang dia nak cuba vbac. Dia dah ada contraction, tapi sama je jalan baru 3 cm. Makin lama makin sakit. Aku pulak risau tengok. Borak2..kitorg masing2 suruh laki beli kfc. Dia beli dulu, aku risau gak takut lapar so aku pun pesan papamuna beli gak. Takdelah dia kekok makan sorang2..

10:00pm

Dah ctg yang keberapa aku tak pasti. Tapi aku tetap belum ada contraction..macam masa muna dulu, sama gak..subuh esoknya tu baru ada sakit yang kuat. Tapi setiap pregnancy tak sama kan.

Kakak katil sebelah ni (dia tua dr aku) asyik mengerang kesakitan je. Sian pun ade. Huhu. Nurse tanya dia ada ambik selusuh ke. Dia kata ada. Nurse marah n cakap tak bagus, sebab selusuh buat dia sakit kuat padahal jalan belum bukak banyak. Nurse cakap kalau nak ambik selusuh boleh tapi timing kena betul. bukaan dah 6cm bagus ambik..cepat n lancar je baby keluar nanti. Kalau ambik awal sangat nanti jalan belum bukak tapi contraction kuat. So diri sendiri yabg sakit. Wallahu'alam. Aku nervous nak rasa contraction sebab aku dulu pun ambik air selusuh yang bidan buat awal2. Sakitnya memang...tak terkata lah.

6:00 a.m

Aku tak dapat lelap mata sangat..lagipun ada ctg setiap 4 jam..kakak sebelah aku dah 6cm jalannya..dia disorong ke labour room..seksa gak aku tengok. Aku yang seksa. Dia aku tak tau..mesti la seksa lagi kan..sedikit sebanyak ini semua buat jiwa ku kacau..aku ada cuba berzikir..layan henfon..tengok video n gambar muna..makin lah aku bercelaru..macam2 perasaan ada. Ditambah pulak dengan rindu yang menebal kat muna..salahkan hormon. Hehe.

Eh nanti sambung lagi la. Dah berjela dah ni.



Kalau orang tengok Adam mesti tanya apa kat sebelah mata kanan dia tu..tanda lahir la..mesti diorang kate apa yang ko kempunan tak dapat makan..huhu..semua benda aku dah makan. Taktau pulak kalau ade benda yang aku teringin tapi tak kesampaian.. apapun, aku terima 'keunikan' Adam tu seadanya..pada aku dia dah cukup sempurna..

*masa (jam) dalam entri ni aku agak2 je. Hampir tepat. Dan mungkin ada benda aku tak ingat nak cerita*

Till part 2.

Saturday, August 8, 2015

Raya 2015

Assalamualaikum..

Kesinambungan entri lepas..antara raya ngan baby, yang mana datang dulu? Sebab aku due raya ketiga..so sangat ternanti2 saat nak melahirkan tu...rasa macam terlalu lama...

Alhamdulillah, aku sempat beraya..sempat makan sedap2. Hehe. Baby lahir ke dunia pada raya kelima. Tapi ni entry raya so nak cerita pasal raya je la.. orang lain dah lama update cerita raya..aku ni dah hujung2 syawal baru nak update. Hihi.

Bukan nak cerita banyak.. just nak share gambar.. tapi semua gambar dari ig je. Bezanya aku letak watermark. Ntah tetiba gatal nak letak watermark.









Raya pertama kitorang pakai baju kaler turquoise.. tak minat sangat kaler ni tapi tahun ni decide nak cuba.







Malam raya tu sambung lagi jalan..sebab rumah blackout. Memang tiap tahun akan blackout..boring betul..jalan dekat2 je sebab dah malam..takut budak kecik tu nak cranky sebab mengantuk.

Esoknya tu, dah takde baju raya sepasang..sebab baju papamuna ngan baju muna lom siap. Kaler maroon..so pakai ape yang ada je..





Biasa2 je cerita raya. Huhu..raya ke 4, isnin tu..dah turun tanda lendir campur darah..awal pagi...tapi tak rasa sakit lagi..terus pergi hospital.

Ada masa nanti aku tulis pasal cerita pengalaman bersalin pulak eh..okbai!

Wednesday, July 15, 2015

Glucose tolerance test :normal result :)

Assalamualaikum..

Test gula...minum air gula...benda yang paling aku tak gemar bila pregnant...first pregnancy aku sampai 25w je..terbersalinkan twin awal, so tak kena minum..masa peknenkan muna, aku kene minum masa dah dekat2 nak bersalin...sbb berat aku naik..biase lah, masa tu lepas raya tahun 2012..hehe



Takde kencing manis... sia2 je minum sebab 2 hr lepas tu kalau tak silap, dah beranak dah..

Pregnancy 2015 ni..kene minum awal, masa 7 bulan atau sebelum, nurse suruh buat mogtt ni tp aku duk delay2.malas weh! Last2 nurse buat aku cuak, die cerita pasal komplikasi and what not..terus aku buat.



Aku buat kat hospital sebab kat klinik takde kemudahan makmal ni. Sekali result keluar...aku hampir2 kene kencing manis. Sbb bacaan 7.7.. kalau 7.8 tu konfem kene..so doc pantau kenaikan berat aku..kalau naik byk aku kena repeat test. Gulp!

Tiba kat klinik pulak, nurse tak puas ati sebab kalau nak diikutkan dah kencing manis dah T_T. Tapi sebab nurse takde kuasa nak komen lebih2, so dia akur je la ngan keputusan doktor dr hospital.

Tapiii dia ngan kawan dia duk bebel depan aku,.saje je tau.. "apelaa doktor ni, bahaya la untuk si ibu" blablabla , sebab derang yakin aku ada diabetis. Risau jugak aku masa tu. Tapi aku fikir takpelah since aku takde simptom2 org yg ade diabetis.. ceh. Konfiden..aku cuba nak buat kat private clinic tp takde kat area betong or lubok antu masa tu! Or aku yg tak jumpa..yang ade klinik2 biasa je.

Masa pun berlalu..aku pun balik ke kampung papamuna..follow up pulak kat sini..sebab aku lom beranak kan..so kena la pegi checkup yang seminggu sekali tu..sekali aku kena jumpa doktor sebab berat aku statik untuk 3 kali checkup...doktor pun perasan kenapa aku tak repeat mogtt sbb dia nak buat birth plan untuk aku..dia kata kalau aku ade diabetis aku takleh bersalin lebih due..

pulak dah..dia suggest aku repeat test gula..masa tu nak masuk 39 minggu gak. Dia tak paksa, tapi untuk kebaikan baby, aku pun akur la.

Dia tanya aku, ade minum tak lepas mogtt sebelum ni..memang aku ade minum air mineral..masa muna dulu pun aku minum gak. Hehe! Dah diorg kate boleh..aku minum la..sebotol mineral kecik tu aku minum. Doktor cakap tak valid laa result tu..kalau seteguk je still ok..aisehh.

Finee..kali ni lepas aku minum je aku tak minum ape2 pun. Berdebar tunggu result. Sebab aku takmo kena induce kalau lebih due :(



Bila tengok result, alhamdulillah, syukur.. aku tak expect result macam tu. Happynya..so doktor bagi extra 10 hari lepas edd..20hb julai +10hari. Kalau sampai 30 july belum bersalin, kena pegi hospital laa..

5hari berbaki sebelum edd. Sabar menanti..semoga anak dalam kandungan aku ni sihat,sempurna dan cute.dengan izinNya. Aminn.

Raya dan adik muna: yang mana dulu?

Assalamualaikum...

Hai, hari ni aku dah 39w 1d...kalau masa pregnantkan muna dulu...tengah hari tadi aku selamat dah deliver baby..hehe..kalau ikut due, isnin depan edd aku..today is selasa the 14th of july.



tapi nampaknya adik nak stay lama sikit lah 😊..but it's okay..mama dah bersedia. Esok rabu, lusa dah tengok anak bulan..mungkin jumaat raya. Wee!

Cuma persoalannya, antara raya dengan kelahiran adik, yang mana datang dulu? Adakah aku berjubah atau berkain batik di pagi raya..sama2 lah kita nantikan..semoga semuanya selamat.

Persiapan raya bagi aku sederhana je..esok kot kawan aku, elot anta baju yang aku hantar kat dia untuk dijahit..lama dah..sebelum puasa lagi. Aku gunting je..dua pasang jubah lelaki dan sepasang baju melayu untuk papamuna, 3 pasang jubah untuk aku..dan 3 pasang baju fesyen untuk muna..sekali kawan aku komplen baju muna susah nak dijahit..hehe..halus sangat.

Tahun ni aku memang takmo jahit..aku dah belajar untuk say "NO". Lagipun aku tengah sarat kan. Please consider my situation. Cewah..barulah rasa bebas nak berehat..nak pegi mana2.

Puasa? Aku try nak puasa..tp bila sampai pukul 3 macam tu aku dh lemah gilee..tak larat weh...so aku puasa je setengah hari. Lama2 mmg aku tau aku tak tahan puasa, so aku tak puasa terus. Haa terus terang je cakap. Haha. Mak mertua pun cakap jangan puasa..sebab aku dah sarat betol..



Kalau bab berjalan, kuat aje. Ni siang tadi masa tengah cari barang keperluan langsir..Lepas pergi kk untuk scheduled checkup melenconglah kejap..pegi satex kat samarindah..satex ni memanggil2 aje..tak pergi rasa bersalah pulak. Hehe

Tengah duk sibuk ambik gambar muna yg teruja dalam keseronokan sebab dengar lagu raya..sekalii tepon aku jatuh dan screen retak dua. Nasibb tak retak seribu...mau nangis weh.. sabarjelah. Sape suruh ko sibuk ambik gambar..huhu. sempat aku beli kain sequin untuk buat jubah lepas raya nanti. Hurmm..macam2 je aku ni..papamuna dah sound, kain yg lama pun penuh lemari, ni nak beli lagi..amboiii tipu sangat, mmg banyak kain aku yang belum jadi baju tp belum sampai tahap penuh lemari tauuu.

Haha aku tau itu hanya sebuah metafora. Saje jee defend ego sendiri..hahahah..maaf abng :p

Apa pun, aku sangat berharap kelahiran adik dipermudahkan olehMu Ya Allah..hanya padaMu tempat aku meminta dan berserah..aminn.

Till next entry ❤❤

Sunday, June 7, 2015

persediaan

assalamualaikum...

3 minggu lagi tinggal tempoh aku bekerja sebelum aku ambik cuti bersalin awal 3 minggu. masa tu aku 36w camtu.

haihh..perasaan aku? mestilah nervesss. tapi dalam nerves tu aku lebih bersedia la kalau nak dibandingkan dulu. dulu gamble je sebab aku malas nak fikir. sekarang baru sedar takleh la nak gamble dalam hal bersalin ni. sekurang2nya ambik tau teknik.

huh ok malas nak bebel panjang. just nak share ubat masa berpantang kali ni macam dulu jugak. ubat kampung, cuma aku beli dengan orang lain..nak cuba..nanti lepas aku habis pantang aku share lagi kalau rajin. hihi



sekian tq for reading :)

Thursday, June 4, 2015

zikir syahdu

assalamualaikum..

aku belum lupa yang aku ada blog...just tak ingat je. heheheh

ok terlalu banyak yang aku nak ceritakan kat blog ni tapi biarlah kali ni aku cerita pasal zikir syahdu ni je dulu.

aku n papamuna suka muzik, suka dengar lagu. masa muda remaja dulu memang banyaklah koleksi cd tp takde satu pun yg berunsur keagamaan. maybe satu dua lagu je yang mengingatkan kitorg pada Yang Maha Esa.

now umur dah meningkat, dah ada anak, dah mula cari cd2 lagu keagamaan dan zikir. papamuna beli cd ni, terus aku jatuh cinta~



tenang hati dengar. nama pun zikir syahdu kan. yang bestnya, dia kompilasi zikir2..cuba lah korang dengar sendiri..

Friday, April 10, 2015

update adik muna

assalamualaikum..

tak sabar rasanya nak sampai ke bulan julai..kalau boleh rasa macam nak cepatkan je masa..hehe..

sekarang aku kat hospital betong..nak buat appointment untuk test gula. dah lama sebenarnya kena buat tapi aku tangguh2..tapi tadi nurse suruh buat sebelum masuk 7 bulan. aiyooo. malas gile nak minum air gula.

aku takde sejarah kencing manis.. masa ngan muna dulu pun bacaan normal. tapi tu lah.. bmi aku cantik sangat.haha..aku rasa bmi aku tak pernah ok kot. huhu..tetiba rasa berazam nak kuruskan badan lepas beranak. tu yang tak sabar tunggu tu.




buat ketiga kali, dan semua kena sticker hijau. huhu..yang first sbb kandungan lebih dari satu dan anemia..yang kedua sebab kematian perinatal n emergency czer..yang ketiga ni pulak sebab yang sama kot..tapi yang ketiga ni bmi aku lebih sikit. .saboo je lah.

doakan pregnancy kali ni smooth ye.

Monday, April 6, 2015

sama tapi tak serupa

assalamualaikum..

dah makan ke..makan apa tu..hehe

ni nasi ayam penyet yang papamuna oder..dikedai yang sama..cuba korang perati..dan cari perbezaannya..







haa..dapat tak? aku ni dah jadi habit kot, suka bagi komen kalau pegi kedai makan. tapi selalunya aku komen dengan orang yang teman aku makan tu la..takde la buat review ke ape..

bezanya pada sambal, satu macam sambal goreng dan berair, satu lagi macam sambal mentah..

pastu ayam dia pun lain..satu tu garing, satu lagi juicy..

dia punya ulam kira sama je la, timun n kobis.

teringat pulak nasi ayam penyet pertama yang aku makan, masa tu still study lagi, final year kot. sekitar 2008. memang orang indon yang masak..ayam dia betul2 diketuk jadi penyek. dan dia masak pun lain macam berkicap tp sedap..sekarang ni macam tak jumpa je versi tu. pastu ulam banyak, sambal pun ada guna tomato..dan hidang dalam lesung batu mini, memang feel lah makan. tapi kalau lesung tu jatuh atas kaki lagi la feel..hahah..berat gile..tapi sekejap je dia pakai lesung tu kot..tak praktikal mungkin. tapi memang aku ingat laa sebab first impression dia memang best. sory la takde gambar, google pun tak jumpa.

sekarang ni stil kat kampung lagi..esok dah balik lubok antu dihatiku. hehe.

tadi aku makan ni



nikmatnyaa. baru rasa macam makan makanan berkhasiat. harhar.

sekian bebelan hari ini.

Saturday, April 4, 2015

muna's new hobby

assalamualaikum..

update sikit pasal muna mana yang sempat. tengah cuti ni so line internet ok sikit, takde bengang2. harhar.

another ten days muna genap 2 tahun 7 bulan..aku bukanlah rajin nak ajar anak tiap2 hari..err, maksud aku selalunya aku takde idea apa yg nak buat untuk dia, supaya dia learn something new everyday..aku tak penah buat atau beli flashcard, atau ape2 la yang mak2 sebaya aku buat untuk anak diorang. homeschooling jauh sekali.

aku just biar natural je, kadang2 mengaji, baca doa makan, doa tido. kadang2 ajar lagu twinkle, twinkle. currently dia tengah seronok dengan lagu "bapaku pulang dari kota, bapaku belikan kereta..." tu. Lagu abc dia memang hafal, tapi dia tak kenal huruf lagi, kalau "A" dengan "O" aku rasa dia tau kot. haha. nampak tak banyak verbal sahaja. sebab aku memang rajin potpet ngan dia. lagipun mak dia ni tak ramai kawan nak bercakap, pastu duduk pulak kat tempat yang line telefon dia satu bar je (tu pun suka main acah2 biskut chipsmore) jadi kesimpulannya amatlah kasihan. hahaha

tapi tak dapat dinafikan aku admire mak2 yang jenis rajin dan banyak idea untuk anak dia homeschool. rather than bagi gadget semata2..tablet muna dah rosak, sbb slalu jadi tempat mak n bapak main candy crush. hehe. tp sayang jugak sebab dlm tu banyak learning tool yang baik jugak. nanti mak belikan yang 1baru kayy. n promise tak donlod game candy crush dah!

lately aku suka suruh dia mewarna. sebab aku nak dia blaja fokus, panjangkan attention span dia. so far bila aku compare dengan kazen dia yang baru masuk tadika 5 tahun tu, wah jauh beza. muna dapat warna dalam garisan dan nampak ok sikit la hasil dia berbanding kazen dia tu. hehe taktau lah budak lain, so agak bias di situ. lantak la kan.










as her mother, walaupun macam takde bende pun, budak2 lain lagi hebat. nevertheless, i am so impressed~

sekarang kitorang kerap jugak bergaduh, dan muna pulak makin berakal, susah jugak nak handle kadang2. kata orang sebab dia nak dapat adik, tu yang perangai dia lain sikit kot. aku pun sama. kadang2 aku pujuk dia, kadang2 dia pulak pujuk aku..haih..

btw, sekarang kandungan aku lebih kurang 6 bulan seminggu, kite cerita lain kali lah k, till next entry 👋

byee
My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...