Sunday, July 1, 2012

[RESEPI] laksa penang

laksa penang..my sil buat dan bagi aku semangkuk besar. my oh my bila dah lama tak makan, sedap nye! gambar di simpan jika rindu..hehe


yang kat bawah ni versi aku pulak




resepi asal dari majalah rasa, tak ingat pulak edisi bila..aku try buat, bagi pedas, banyak ikan dan letak nenas baru power..

cara aku masak kuah laksa penang:

rebus isi ikan, buang tulang dan blend. kat dalam air rebusan tu masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping, bahan kisar (cili padi merah, cili kering, bawang besar), belacan dan isi ikan tadi. biar mendidih. lepas tu masukkan gula melaka dan asam jawa, garam to taste.

sory, takde resipi yang proper, tapi kalau dah biasa masak-memasak ni dapat agak lah, banyak mana nak letak bahan-bahan kat atas ni..

yang bahan-bahan hiasan tu ikut citarasa la nak letak apa.. timun, daun pudina, passembor, nenas, hirisan bunga kantan, telur rebus, limau kasturi, cili padi..macam-macam ada..

walah, bak semangkuk, lapar dah ni.

No comments:

Post a Comment

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...