Wednesday, February 27, 2013

muna's fifth month checkup

hello bloggie...mama is back~ it's been a long while huh? hehe..sebenarnya aku baru je skodeng blog mama yaya jap tadi..pastu eh eh, dah up lah entri checkup 5 month yaya..dah dua kali aku terlambat ;p

so here goes...

hi korang..ni muna saje je test ambik gambar bertiga..ehehe

kali ni aku sengaja pegi lambat sikit..sebab pegi awal pun, mesti sampai tengah hari punya..so aku rilek-rilek packing barang...oh, jangan lupa benda paling penting tau, setakat ni belum lupa lagi everytime checkup mesti bawak...apa tuu??

bantal busyuk lah...wajib ada bila nak keluar..haha
hari tu aku pakaikan muna 'purple hoodie peplum', haa, macam susah je nak sebut kan....kesinambungan entri teaser: little hoodie ...kalau nak tau camne boleh terjadinya baju tu, tunggu aku buat entri lain yea..

boleh pening lalat tengok baju kitorang kan...hihi

let's jom tengok perkembangan muna setakat entri ni ditulis..(dekat 5 bulan setengah):

  • berat naik 700g, jadi 5.9 kg, masa checkup kira-kira 2 minggu yang lepas
  • suka terkangkang sambil kedua-dua tangan pegang hujung kaki..lol
  • bila meniarap, punggung dah pandai terangkat, muka terbenam
  • bila tengah menyusu, kalau tak sedap (tawar dan tak panas) dia akan main-main, kalau baby lain hisap puting botol susu, tapi muna tiup ;\
  • dah start duduk dalam walker, memang suka sangat dia
  • dah start prepare untuk solid food..tapi aku buat cair sangat texture dia..nanti cerita lagi k 
  • bila aku pegang tangan dia, dia dah pandai toleh ke arah aku ;)
  • masa didukung bila dia tarik rambut belah kanan, aku letak kat bahu kiri, tangan kiri pulak tarik rambut, so curious eh..
  • tido ada bunyi-bunyi, risau mama tau
  • mama paling suka muna angkat dua-dua tangan, mintak di dukung, dengan eye-contact dan muka manja tu ;p
  • dah pandai mengada, 'hek hek' pastu senyum pastu 'hek hek' sambil berkerut dahi lagi...haha
  • mata putih muna pernah berdarah sebab dia suka 'meramas2' area mata dia, syukur, dah hilang kesan darah tu
  • suka gigit dan tarik paci serentak dan berulang-ulang..macam orang gigit daging yang liat tu...isk..
  • dulu suka mengetap bibir, diikuti meniup sampai bersembur air liur, pastu buat bunyi macam hantu ju-on tu..."aa..a.aa.aaa"...sekarang dah kurang sikit..
  • suka menggaru-garu permukaan, start masa 4 bulan, first sekali dia garu2 peha mama..sampai sekarang, especially cushion yang ada bentuk dan warna menarik, dia macam nak 'ambik' dan pegang..
  • kalau berak selang sehari atau dua hari dengan kuantiti yang banyaaakk..hehe
  • dah berani sikit mandi air sejuk
  • suka tengok cerita bob.oiboy..
  • takut dengan bunyi bising, kalau kazen2 main bising2 mesti muna nangis dan cari mama..alololo

hurm, rasanya tu je lah yang aku dapat ingat..penat gak brainstorm ni..nanti la update lagi k,

ha terkangkang macam ni lah muna selalu buat..haha


maybe ni version 'blowing a raspberry' muna

mengetap bibir.
from babycenter lagi:

"Have you noticed how your baby turns to you when you speak? Those expressions of attentiveness are really gratifying after the many hard hours of baby care you've logged. A relationship that seemed rather one-sided for so long is beginning to blossom into something truly interactive. Don't be surprised if, more and more often, you feel like dropping everything just to get down on the floor and have fun with your baby. "

yes, attentiveness yang macam ni:



i may not be surprised if i drop everything just to hug and kiss and play with muna immediately when i got back from work..because that's what i did all this while..aww, my dearest, my 'aca pucu-pucu' 

(っ◕‿◕)っ ♥

1 comment:

  1. kejap je besar si lili tomey2 ni..
    betul tu is..balik keje je mst xsbr nk peluk baby kan..sejuk rse hati dpt tgk muka dia..

    ReplyDelete

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...