Friday, September 7, 2012

[D.I.Y] bobbin & thread organiser

Hi semua..hari ni kita akan buat bobbin organizer...untuk sesiapa yang suka menjahit macam aku ni, mesti serabut nak letak kat mana bobbin-bobbin ini semua...biasa aku letak kat dalam kotak pill je yang ada sunday to saturday tu...pastu, benang tu start to tangle sesama sendiri..membuatkan hatiku panass...hehe



ada macam-macam jenis bobbin organizer ni...tapi kat tempat aku ni takde pulak jual yang fancy2 macam ni (source: google image)






penyelesaiannya senang aja..tak payah beli yang plastik punya organizer sebab boleh do it yourself! tapi yang ni i did not do it myself, kerja-kerja bertukang ni kan kerja orang lelaki, but you get what i mean kan.





so first step is to cari papan atau kayu yang cantik, gosok dengan kertas pasir kalau rajin..pastu buat grid kat atas kayu tu untuk tentukan kat mana nak ketuk paku...kalau tak buat pun takpe, tapi tak selari la, unless kau memang terer..saiz paku pun mestilah comel,sebab bobbin pun tak besar mana..

as you can see, boleh jugak guna idea yang sama untuk buat organizer untuk benang pulak..actually ni dah lama buat, tapi nak buat lagi sebab tak cukup tempat..


papaluna buat ni masa 2011, masa baru nak berjinak-jinak dalam dunia jahitan ni...sekarang perlu yang lebih banyak paku dia...boleh buat rapat-rapat jugak...jimat space

so there you go, mana tau boleh di aplikasi untuk projek lain jugakkan? selamat mencuba (>‿♥)

No comments:

Post a Comment

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...