Monday, December 10, 2012

anak mama dan tangannya

sebelum korang baca, let me give u a friendly reminder, entri ni panjang dan banyak gambar! kalau tengah mengantuk kat opis tu takyah baca! haha

mama bila nak mandikan muna ni...asyik buat entri baru je???


oo pandai dia sorok tangan dia yeh

dalam seminggu ni aku perasan muna suka sangat masukkan tangan dalam mulut...tapi bila aku belek2 lagi folder gambar dia, rupanya memang dia suka buat camtu...dari dulu lagi..baby memang camtu kot...cuma, sekarang ni memang kerap sangat lah dia nak kunyah tangan dia tu..

1


2


3

4


5



gambar 1 hingga 5 tu dari newborn sampai yang terkini..semua orang kata, maybe muna nak makan kot...tapi aku tak nak lah bagi dia makan awal sangat...empat hari lagi baru masuk 3 bulan...lagipun aku tak rasa dia lapar..sebab baru lepas feeding pun dia still kunyah tangan dia..

so aku pun cuba buat kesimpulan sendiri...aku bagitau papamuna, maybe dia dah kenal tangan dia kot...sebab kalau dikaji kronologi muna dan tangan dia ni, semua bermula dengan kepit sebelah tangan, diikuti dengan merenung tangan, pastu kepit dua-dua belah tangan (memang susah nak masukkan baju nih), dan last-last kunyah tangan...

aku try google dan jumpa penjelasan ni..tak sangka, apa yang aku pikir tu sama dengan apa yang 'expert' kata...haha

printscreen from parents.com
kalau pasal nak tumbuh gigi tu, aku rasa macam awal lagi je..tapi aku ada perasan kat gusi muna ada putih-putih, kat bahagian gigi geraham tu...tapi kakak ipar aku kata tu bekas susu..yelah kan..takkan gigi kot..aku try ambik gambar, tapi ni jadinya:

meronta-ronta dia

lagi satu habit dia ni, dia suka mengunyah kosong..maksudnya dalam mulut dia takde pape pun..tapi nampak macam tengah mengunyah sesuatu..peliklah muna ni..ke semua baby camtu? even tengah tido pun sama jugak..haha..scroll down for more gelagat muna dan tangannya:











tak kira malam atau siang..







muna oh muna~ mama doakan muna akan dikurniakan bakat dengan tangan muna ni..ape-ape je semua pandai, pandai masak, pandai buat kuih, pandai menjahit (ehem), pandai melukis, pandai urut mama nanti, pandai menulis, pandai bertukang, pandai mereka cipta, dan yang sewaktu dengannyalah.

kita mak-mak ni macam2 yang kita inginkan untuk anak kita kan. kadang-kadang tersenyum sendiri memikirkan..in shaa Allah mama akan support muna dalam ape pun yang muna nak buat bila dah besar nanti, as long as tak melanggar syariat agama dan norma masyarakat..hehe

sebab tu even muna kunyah tangan, mama tak stop muna dengan pakaikan mittens atau sumbat paci..mama will let you explore your world~

just dont torture mama lebih2 nanti k? 

2 comments:

  1. at least lili just masukkn jari je..si yaya sgenggam tgn dia masukkn ke mulut..dua2 belah tgn plak tu..smpi basah lenjun baju dia dgn air liur..hehhee.. klu dukung dia suka gigit baju kita plak..mak aku ckp gusi dia gatal2 coz nak tmbuh gigi..normal r tu..skurang2 nya baby kita tau diorg ada tgn yg comey..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe klaka pun ada...tapi aku biar je...bila dah lebih2 tu risau la pulak, lupa lak aku mention, lili kalau orang cium dia, dia bukak mulut besa2 pastu jelir lidah..haha habis orang kena liur dia..hihi

      Delete

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...