Tuesday, April 2, 2013

muna's 6 month checkup

macam biasa, dah nak hujung2 baru nak update pasal checkup kan...mana aci camni..haha..takpe ar at least ada update..

another hoodie yang mama buat, im addicted to hoodies! macam kena je dengan muna ;)

masa checkup 6 bulan ada jugak injection..tapi macam biasa je..apa yang bestnya ialah kena tegur ngan nurse, kenapa tak bagi makanan selain carbohydrate..aiseh, belum berani lah nurse..

nurse bagitau, boleh dah cuba bagi apa2 jenis makanan..cuba untuk dua tiga hari untuk tengok baby allergic ke tak, pastu boleh try jenis lain lagi..nurse ada jugak tunjuk kat aku gambar-gambar cara menyediakan makanan baby..biasa-biasa je...(tapi tu pun aku tak mampu nak buat huh)

sebelum checkup tu aku bagi cerel.ac beras m.erah tu dengan beras biasa je, buat bubur, takde campur apa2..heheh

perkembangan muna setakat ni (dah 6 bulan, 2 minggu, 5 hari)


  • berat naik 450g, masa checkup
  • dah pandai mengesot..pra-merangkak..(huhu ade ke?)
  • dah pandai duduk lama sikit tanpa sokongan
  • dah pandai sebut mama. dada, papa.bubu, yang sewaktu dengannya lah
  • tak suka barang yang dipegang kena ambik..walaupun diganti dengan yang lain, masa baru 6 bulan, ok je kalau diganti dengan yang lain..dah tau memilih eh..
  • pantang tengok mama pegang phone atau laptop, makin nak berebut dengan mama
  • sangat suka iklan selingan t.v3 atau j.om h.eboh tu, memang dia akan pay attention, habis iklan, dah tak lagi..
  • sangat suka bila papa buat dia menari tarian singa atau zapin, seriusly cute!
  • sebelum 6 bulan, dah tido meniarap..tengah2 tido pun boleh angkat kepala, mengigau ke?
  • masih suka menggaru-garu time menyusu..apa2 yang dekat..tangan mama ke, botol ke, baju sendiri ke..yang paling teruk, suka garu kepala, mata, hidung telinga, sampai merah2..
  • baru-baru ni suka angguk2 kepala..macam tegah dengar lagu rock..pelik betul sayang mama ni
  • bila dengar mama dengan orang lain berborak, tetiba je dia mencelah, dahlah suara kuat ;|
  • tak suka sangat makan, 3 kali kejadian muntah yang didahului bunyi macam tercekik.. rasa macam jantung nak gugur je mama tau ;(
  • tapi ada masa dia suka makan...especially lepas letih bermain..
  • suka berendam dan pukul2 air dalam besen
  • suka jolok2 tekak sampai macam nak muntah..
  • selagi tak ngantuk selagi tu taknak tido..bila dah ngantuk, kat mana-mana dan bila-bila dia boleh tido..huhu
  • suka muka kena tiup..dia akan senyum sampai ke telinga..
hmm..tu je kot dapat aku ingat sekarang ni..
















sukanya tengok muna duduk..hehe..pastu bila kita panggil munaaa...dia akan toleh pastu macam tak balance dan tumbang...

psstt, gud news sayang, 7 months takde checkup \(^_^)/

1 comment:

  1. comey nye tgk dia duduk..kira cepat gak prkembangan dia..gud news syg!

    ReplyDelete

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...