Thursday, November 29, 2012

blow the candles and make a wish!

dah dua malam aku tido tanpa mencuci mekap..oh tidak! dont try this at home yea. haha. selalunya kalau malas sangat pun, gigih jugak lap pakai milky cleanser..malas nak kena air nanti ngantuk ilang, tak dapat tido..haha.. paling bodo pun leh lagi  pakai baby wipes muna. tapi ni dah malas tahap gonjeng. haha

dah dua malam jugak la aku memenuhi undangan..sejak jadi mak muna ni kena la terlibat dengan majlis2 macam ni..dapat jugak ambik idea sikit2 macam mana nak sambut birthday muna nanti (baru 2 bulan lebih muna tu kuat berangan mak muna ni yek)...tapi nampaknya mama kena start menyimpan awal lah...jom tengok birthday party diorang..

.
.
.
.
.

malam hari selasa pegi majlis nina dan nurul..aku pernah jahit baju dua beradik ni ;) dua pasang lagi..tunggu yea..


malam hari rabu pulak pegi majlis siti nuratiqah, pernah alter baju dia dan mak dia..for her birthday present i made her a skirt and a blouse to match. all in one day..(nanti aku cerita kat lain entri yea). serius cute budak ni..


yang ni pulak birthday ateh n ipah, pun aku pernah buat baju untuk diorang..mak dia sporting..memang mesra alam..hehe..baru je lepak dengan dia pagi tadi.


masa ni aku tengah pregnant lagi, 7 bulan lebih.. datang2 je papamuna, diorang request buat tom yam. ape lagi, jadi masterchef la papamuna ni..siap patah balik umah ambik sos lea & perrins dia tu. tak payah la kan beria sangat..hehe.. masterchef kampung yang berkain pelikat dengan songkok..pa jak lah!


did you know? kids looove birthday parties and getting presents..lol yang dah besar pun suka kan...tapi bagi aku biarlah the kids yang have their moments..biar diorang ingat bila dah besar nanti...macam aku ingat birthday2 aku masa kecik dulu. 

apa yang ada kat birthday party yang aku pegi ni? aku rasa boleh buat checklist lah..tapi yang plan nak extravagant sket boleh lah tanya mr google..type je keyword "kids birthday party checklist" dia tau banyak..hehe..tapi mostly untuk yang overseas...pandai2 la kan adjust dengan budaya kita kat sini..

here is a cincai checklist that i made for MY future reference..(amboi3)

before birthday:
invitation card
outfit untuk birthday girl
khemah sebab buat outdoor lebih fun~
balloons and other essential things for deco
doorgift / goodie bag
cooking utensils
tables and chairs (preferably the ones that are portable)
music? games?
table cloths, plates and cups..and whatnot
camera, make sure battery is not flat on that day!

food for birthday party:
nasi dan lauk pauk in serving trays
nuggets, hotdogs...finger food basically. 
mee, bihun untuk yang taknak nasi
panggang-panggang
fresh fruit cuts
cake (what's a birthday party without a cake rite?)
air kordial
ice cream, anyone?


Verangan mode is now ON. (please take note: all the pics below are from google, not mine!)

like the deco yang bulat2 tu..

love the colour..pink and black..hehe

cute butterflies and backdrop

simple ideas

love the alas meja..ok kidding ;p

candy buffet? comelnya! tapi takut gak tengok candy2 yang striking tu..

amboi kau..siap ada nama sorang2..luv the packaging...siap style chinese takeaway box lagi

berapa lah agaknya cost untuk yang ni?

cutest idea everrr

personally aku rasa, birthday party untuk anak ni buatlah ikut kemampuan sendiri..sebab yang penting, anak kita happy, kita pun dapat catch up dengan parents yang lain..the warmth of kasih sayang and the get-together tu yang penting...merapatkan silaturrahim katanya..tapi kalau ada budget lebih, bagus lagi sebab dapat buat amal jariah, bagi orang makan sedap-sedap kan..hehe..

aku rasa idea buat steamboat ok gak..

ok stop it melissa..just stop. (~.~)

2 comments:

  1. wahh! good entry..ak pn lum trfikir psl bzday party yaya ni..ko lebih advance in action r ek? xsbr nk tgk lili n yaya turn to 1 year..mst cute diorg kan..as cute as accessories bzday party pic ko kat atas tu..hehehe

    ReplyDelete
  2. haha..aku terpikir ni pun sebab bila pergi majlis orang macam bersungguh2 je mak diorang...sapa tak sayang anak kan..entri ni saje je buat berangan-angan tak sudah ;p

    ReplyDelete

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...