Sunday, November 4, 2012

[D.I.Y] hadiah hantaran

welkam to another d.i.y entry...tapi yang ni aku rasa korang boleh buat better dari aku kot. a LOT better..hehe..hari terakhir pada tahun 2011 yang lepas, anak buah papamuna nak bertunang, dah menjadi adat untuk saudara-mara ni tolong la apa-apa yang patut..to make it more meaningful, aku pun terpikir satu idea, why dont kita buatkan hantaran jambangan cupcake a.k.a cupcake bouquet..

yang ala2 macam ni la...

image from arahchocolate.blogspot.com

cantiknya kan? little did i know yang sebenarnya, susah gak nak piping icing secantik itu..hehe..itulah, orang lain buat dia sibuk jugak nak buat..yang penting kita berani mencuba, ye tak? so siap-siap beli bunga, daun, manik2, span, bakul, cawan cupcake, aku pun mula lah menghias bakul tu sesuka hati..

inilah hasil bakul yang simple. korang pun boleh buat pejam mata je ;p
here comes the trouble, nak buat cupcake tu..firstly memang dah surrender nak buat bahagian cake tu, so aku beli je muffin kat bakery dan masukkan dalam cups tu..pastu aku buat icing. bagi warna dan start piping..after a few trials, eh nape tak jadi macam dalam gambar kat internet tu? lolz

tapi taknak berputus asa dulu, dan aku pikir design lain pulak...so i came up with this:

boleh di maafkan tak? kira okeh la tu, ada bunga jugak ape....hehe
the outcome...hey, not bad lah... ;)
so there you go, an idea for your hadiah hantaran..sebelum korang start buat, baik practice dulu...especially part nak piping icing kat atas cupcake tu..tengok video kat youtube tak sama ok dengan buat pakai tangan sendiri..so practice harder alrite?

here are a few tips yang korang boleh apply:
  1. cucuk bamboo stick atas span bunga, then korang cucuk lah capcake keatasnya, cupcake akan stay cantik je.
  2. lebih kecik cupcake, lebih bagus..sebab nampak penuh...
  3. beli span bunga lebih sikit dan buat bentuk hemisfera, so that cupcake tu terduduk cantik je.
  4. make sure icing korang bukan jenis cepat cair
  5. jangan lupa buang tanda harga kat bakul ye. hehe
antara hantaran-hantaran yang lain
sape2 yang suka cabaran tu (kononnya lah) boleh lah try buat hantaran cupcake bouquet ni..tak lawa takpe, yang penting iklas..hehe

lagipun, it's the thought that counts kan?

No comments:

Post a Comment

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...