Wednesday, October 30, 2013

muna n her first few words


nak update sikit pasal language development muna...ternampak kat fb sorang member ni update senarai perkataan yang anak dia dah pandai sebut...aku pun nak gak..haha. antara favourite words muna...walaupun kadang2 lain yang diajar, lain yang disebut...dan kadang2 dia main belasah je..asalkan jadi bunyi macam terer membebel...hehe


  1. mama / mamak = aku la tu...*wink2*
  2. apak/ papak= papamuna
  3. pateap = pusak /kucing
  4. apu = api/ lampu
  5. pecah = ijah kazen dia..haha
  6. ayam = ayam lah..atau manok 
  7. nintak/mentak = mintak
  8. tush = tampar/ paluk
  9. pak = tendang / sepak
  10. otor = motor basikal pink dia
  11. atiq = atiq kazen dia
  12. emenek = maknek..my mil
  13. nek= paknek my fil
  14. oboh = jangan / sikboh
  15. ika = kazen dia ika
  16. adum = tido
  17. o menya /munna = oh muna/ muna (diri dia sendiri)
  18. tichak = cicak
  19. apak atang = bapak datang

kakak ipar aku kata.."muna ni jalan belum pandai betul, tapi mulut dah lebih cerdik..cepat dia pandai cakap nanti"...hihi..biar je laaa aku nak puji anak sendiri kannn..

ekceli bukannya perfect pun dia pandai sebut semua tu..ikut mood dia jugak...selalunya dia ikut apa yang dia dengar..kadang2 dia layan orang suruh sebut...kadang2 buat dekk aje..haha. dan ada gak dia bagi signal guna body language je...nak susu atau makan, tunjuk perut..atau tunjuk botol susu...nak apa2 pun slalu dia tunjuk je..

tapi one thing for sure, suara dia kalah suara aku..riuhh..

dan...pandai merajuk wehhh..kalau dia diam sambil merenung orang tu, sambil gentel2 tangan ke, kaki ke..siap jeling lagi..tengah merajuk la tuh~ macam tadi, kakak ipar aku terkejut dia nak makan maruku..kan keras..panjang pulak tu..so tindakan refleks aku mestilah aku sambar sebelum dia masukkan dalam mulut...terus dia merajukk laa..

macam2 kerenah anak kecik ni...dia jugak lah yang buat semua orang dalam rumah tersenyum ;)

3 comments:

  1. oklah tu is..muna ada kelebihan dr segi prcakapan even lmbat jln.. yaya byk mnde agi xpndai sebut..sket2 tu boleh r..

    ReplyDelete
  2. Wah bestnyer... Humaira lngsung xde :(

    ReplyDelete
  3. clap clap kat muna.. anak lilynn Adika baru 10 bulan.. pandai sebut ayah jer,, kikikii

    ReplyDelete

thanks for your comments (",)

My photo

"i'm still the same old me, loving the same sweet you"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...